Inspiration och tips om rätt soffa

Är du på jakt efter en ny soffa eller soffgrupp. Kan du inte bestämma dig för om du ska köpa en stor soffa eller en soffgrupp med mindre soffor och kanske en fåtölj? Här kommer inspiration och tips för dig!

 

 

Att tänka på först

Att ge tips och inspiration kring soffa eller soffgrupp handlar först om att du måste bestämma dig för prisnivå, modell, material och kvalitet. När du väl känner till ditt utgångsläge är det lättare för dig. Ta dig tid innan du köper, det vinner du på i längden.

Soffgrupp

Väljer du soffgrupp får du en given samlingsplats för avslappnat umgänge. Vardagsrummet är en sådan samlingsplats i många hem. Här umgås vi om kvällarna, slappnar av i en skön fåtölj eller tittar på film och serier i bekväma soffor. När du funderar på att köpa en ny soffgrupp finns det därför en del att tänka på för att det ska bli ett så lyckat köp som möjligt. Tänk gärna på följande:

  • Vill du ha två soffor som är vända mitt emot varandra med ett soffbord emellan? 
  • Vill du ha en stor soffa som viks runt ett hörn och fortsätter ut i en skön schäslong? 
  • Vill du ha en mindre soffa och två fåtöljer på varsin sida som ramar in soffbordet? 

Innan du investerar i en soffgrupp

En soffgrupp är en investering som kan ge vilket vardagsrum som helst ett rejält lyft. Eftersom det kostar en del med soffmöbler kan det vara bra att lägga ner lite extra tid på valet. Vilka faktorer är viktiga att ta hänsyn till när du ska skapa en skön och mysig soffgrupp? Ha detta i åtanke:

  • Vad för soffmodeller är du intresserad av?
  • Vilket material tänker du dig att soffgruppen ska ha? 
  • Vad för kvalitet vill du ha – och hur mycket pengar är du villig att investera i soffköpet?
  • Hur många personer bor i hushållet?
  • Är det barn eller husdjur hemma?
  • Behövs det torkvänligt material, eller funkar det med sammet och andra lite mer svårtvättade tyger? 

Stor soffa eller soffgrupp?

Nu gäller det att även bestämma om du ska ha en stor soffa eller en uppdelad soffgrupp. Gör en grundlig research och titta på hur andra har det hemma – finns det ett särskilt mysigt vardagsrum du kan hämta inspiration från? Tänk på att det ska vara både bekvämt, praktiskt och ge hela rummet en ombonad och mysig känsla. 

Vanliga misstag

Du vill inte investera i en dyr, snygg soffa för att sedan känna att du gjort helt fel val. Vad för vanliga misstag gör vi när det kommer till att välja soffgrupp? Obekväm soffa – du föll för snabbt för utseendet. För liten soffa – familjen får inte plats när det är dags för film. Soffan passar inte in – du mätte inte tillräckligt noggrant innan köp. Soffan är bekväm men inte snygg – kan vara ett resultat av en kompromiss du tvingades att göra. Avslutningsvis – soffan får snabbt synliga fläckar – tänk på tyg och kvalitet. Lycka till!