Pelarträd äpple – smart alternativ för liten trädgård

Ett riktigt bra alternativ till fullstora fruktträd det är så kallade pelarträd. Pelarträd är helt enkelt småvuxna fruktträd. Det finns pelarträd äpple så väl som det finns en mängd andra frukter att välja på. Så har du ont om plats, men vill njuta av goda äpplen, så är det smart att satsa på denna typ av äppelträd. 

Ett pelarträd äpple har en kraftig huvudstam med korta grenar som bär frukt. Dessa träd saknar en vanlig krona samt att de blir bara ett par decimeter breda. Det gör att de inte blir så yviga som vanliga äppelträd blir. 

Denna typ av träd växer rakt upp, som en pelare, därav dess namn. De brukar bli runt 1,5–2,5 meter höga. Sedan så har dessa pelarträd inte heller samma krav på en stor mängd jord för att kunna växa på bra. De går bra att sätta dem tätt, som en häck eller till och med ha i kruka på balkongen. 

 

 

Äppelträd i litet format

Det som är så bra med pelaräpplen är att de kräver mindre beskärning än vanliga äppleträd med krona. Men de ger ändå mycket frukt på en liten yta. Det går bra att ha ett pelarträd äpple i en rejäl kruka på balkongen eller att ha den i en liten trädgård. På bredden blir den runt 1 meter bara.

Detta träd är litet i formatet och det gör att även barnen kan plocka egna äpplen att äta, när de vill. 

Den allra första serien av pelaräpplen dök upp för runt 25 år sedan. Den kallades då för Malus Ballerina som även är ett registrerat varumärke. Denna variant förekommer än idag i handeln, men då med en grundstam MM111 eller MM106 som klarar ca zon I-III. Sedan förekommer även andra grundstammar.

Pelaräpplen är alltså specifika äppelsorter som av naturen har ett smalare växtsätt än klassiska kronträd. De är inte formklippta vanliga sorter, utan är helt enkelt smalväxande sorter som tagits fram för att man ska kunna ha dem på en liten yta. 

Olika sorters pelaräpplen

Det finns idag flera sorter med pelarträd äpple. En sort är Anite, som är en höstsort som kommer från Lettland. Den ger skörd redan i tidig ålder och frukten beskrivs som mellanstor, saftig, rödstrimmig med mild sötma.

En annan variant är Bolero, som även kan kallas för Tuscna. Det är ett gulgrönt sensommar/höst äpple. 

Ett sommaräpple är Deja Vu, som mognar i slutet av augusti. Äpplena är rosaröda med ett blådaggigt skal och vitt, halvkrispigt fruktkött.

Flamenco är ett höst/vinteräpple, som är söta och saftiga samt har en gulgrön grundfärg och röd täckfärg som ska klara att lagras fram till jul.

Andra typer av pelaträd

Utöver pelarträd äpple så finns det även en hel del andra fruktträd som även de är i pelarform. Bland annat kan du hitta pelarkörsbär, pelarnektarin, pelarpäron och pelarplommon. Det gör att du kan få en fin fruktträdgård  hemma, även om det är så att du har ganska ont om plats att odla dem på.