Så sminkar du dig – bra nybörjartips

Att börja sminka sig, det är något många gör redan i tonåren. Det kan vara skönt att få en guide som är om att sminka sig steg för steg. Idag finns det ju olika typer av sminkning. Det är allt från vardagssminkning till festsminkning till att sminka sig efter en viss stil, som gothare, emo, punkare eller annat. 

Det som all sminkning ändå börjar med, det är att lära sig grunden till hur man sminkar sig steg för steg. Kanske du är i den ålder där du börjat upptäcka smink och vill veta vad du behöver ha samt hur du ska göra när du sminkar dig? Då ska vi försöka ge dig bra tips på allt detta.

Det är viktigt att veta att du inte kommer att bli en fullfjädrad sminkös över en natt. Det krävs träning för att bli duktig på att sminka sig själv. 

 

 

Att börja med sminkning

Det är inte fel att lära dig sminka dig, steg för steg, och det i form av en så kallad vardagssminkning. Ju duktigare du blir på att lägga make up, desto mer avancerade sminkningar kan du ge dig på senare. På YouTube kan du hitta en massa bra tutorials kring sminkning. 

Innan du börjar med att sminka dig, så är det bra att se till att ha det smink du behöver hemma. Bland annat kan det vara bra att köpa hem foundation, concealer, puder, rouge, ögonskugga, eyeliner/kajal, mascara och läppstift. Sedan kan du köpa på dig mer produkter allt eftersom.

Allra först, före sminkningen, se till att rengöra och återfukta din hud. Det ger en bra grund då du ska applicera ditt smink.

Sminka sig steg för steg

En bra sminkning börjar alltid med en bra grund. Det du ska börja med att applicera, det är din foundation. Se till att färgen på den matchar din egen naturliga hudton. Efter det så kan du satsa på att använda dig av en concealer. Den är bra för att kunna dölja mörka ringar under ögonen eller för att få bort andra skavanker i ditt ansikte. Därefter kan du gå över ansiktet med ett puder, med hjälp av en puderborste.

Nu har du lagt grunden och kan fortsätta med din ögonmakeup. Jordtoner är bra att börja med som nybörjare. Men du kan så klart välja vilken färg du vill på din ögonskugga. Efter det, så kan du applicera eyeliner eller kajalpenna på kanten av ditt ögonlock. Just att lägga en riktigt bra eyeliner, det är ett av de svåraste momenten, så det krävs en del övning för att få till det bra.

Du kan sedan avsluta din ögonsminkning med att applicera mascara på dina fransar, både övre och undre fransar. 

Om du vill, applicera lite rouge på kindbenen. Sug in kinderna så ser du var du ska lägga den. Sist men inte minst, sätt på lite läppstift eller läppglans på dina läppar.

Detta var en ganska enkel beskrivning för hur du sminkar dig steg för steg. Vill du ha mer, så finns det mycket att hitta på nätet.